zoekterm:

zoekterm:

zoekterm:

zoekterm:

vanaf: — t/m:

Voor het downloaden van data, zie: hier

Over zoektermen

De grafiek toont het percentage van de tweets waarin een zoekterm voorkomt.

Voorbeelden:

oude fiets
tweets met een van de woorden oude of fiets
oude + fiets
tweets met de woorden oude en fiets
"oude fiets"
tweets met de woordcombinatie oude fiets
fiets + -oud
tweets met het woord fiets en zonder het woord oud
fiets + (rood|groen)
tweets met het woord fiets en het woord rood of groen
fiets*
tweets met woorden die beginnen met fiets

Voor het zoeken wordt Elasticsearch gebruikt. Zie Simple Query String Syntax.

Over de grafiek

Frequenties worden bepaald per interval van 5000 tweets. De meetpunten in de grafiek zijn het midden van die intervallen. Wanneer je meer dan één zoekterm gebruikt worden de exacte waarden niet weergegeven in de grafiek (alleen de lowess-curve). In dat geval zijn de meetpunten nog wel herkenbaar aan de horizontale streepjes op de tijd-as.

Als je de muis stil houdt op de grafiek, dan zie je de bijbehorende tijd en datum (alleen de datum als er veel dagen zijn). Als je op die plek in de grafiek klikt, dan wordt het formulier voor voorbeelden geopend, en ingesteld op de juiste datum en tijd.

Over de kaart

De kaarten laten het aantal tweets zien voor een zoekopdracht, per gebied van ongeveer vijf bij vijf kilometer (voor Nederland), gemiddeld per dag. Voor gebieden meer naar het noorden of zuiden wijkt de grootte steeds sterker af.

Voor de kaart gebaseerd op GPS wordt gebruik gemaakt van de geografische coördinaten die de gebruiker heeft meegezonden met de tweet. Dit is meestal vanaf mobiele telefoons met GPS. Tussen de 1% en 2% van de tweets bevat die coördinaten. De lichtste kleur op de kaart staat voor 1 tweet per dag in dat gebied, de donkerste voor 8 of meer.

Voor de kaart gebaseerd op plaatsnamen wordt gebruik gemaakt van de plaatsnaam die twitteraars in hun profiel hebben opgegeven. Dit is onnauwkeurig, omdat tweets lang niet altijd verzonden worden vanuit de eigen woonplaats. Er is wel meer data. Tussen de 15% en 20% van de tweets is van gebruikers die hun plaatsnaam hebben ingesteld (met een naam die terug te vinden is in onze database). De lichtste kleur op de kaart staat voor 1 tweet per dag in dat gebied, de donkerste voor 80 of meer.

De spreiding van de GPS-kaart is groter dan van de andere kaart. Als we plaatsnamen gebruiken, en er zijn vele honderden mensen verspreid over heel Amsterdam die een tweet hebben verzonden die past bij een zoekopdracht, zie je toch maar één donker vakje op de kaart, de standaardlocatie van de stad Amsterdam.

Zie ook: andere diensten